Server-side Google Tag Manager (GTM)

Google biedt een server-side oplossing aan van Google Tag Manager. Dit betekent een volledige nieuwe opzet en organisatie van tagging en tracking vanuit de vertrouwde GTM omgeving. Met server-side GTM kunnen gebruikers een nieuw soort container maken dat ‘Server’ wordt genoemd.

Vervolgens heb je de mogelijkheid om de tagging-server in te richten in Google Cloud. In de meeste gevallen zijn de kosten van de GTM server-side oplossing gratis zolang je slechts één server gebruikt. Google beweert dat de kosten van een flexibele omgeving gemiddeld ongeveer 30 à 50 dollar (USD) per maand zullen bedragen. Voorlopig is de GTM-server-side oplossing alleen beschikbaar in Google Cloud. Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS) worden niet ondersteund.

Server-side App + Web & Google Universal Analytics

In de GTM server-side container kun je verschillende opties configureren. GTM server-side oplossing heeft een eigen debug / preview mode UI-omgeving waarin je kunt controleren of verzoeken succesvol zijn verzonden. De server-side oplossing van Google Tag Manager ondersteund momenteel Google Analytics App + Web, Google Universal Analytics en het meetprotocol van Google Analytics.

Voordelen server-side Google Tag Manager

  • website snelheid – Doordat de metingen op de server plaatsvinden wordt de ‘voorkant’ van je website ontlast en kan dit veel laadtijd besparen als gebruikers je website bezoeken.
  • Veilig – Het meten vanaf de server is om verschillende redenen veiliger. Je hebt meer grip op de data die wordt verzameld en eventueel wordt doorgestuurd naar andere platformen.
  • Zuivere metingen – server-side metingen kunnen eenvoudig ad blockers en anti-tracking mechanismes omzeilen zoals Intelligent Tracking Prevention (ITP, Apple Safari) en Enhanced Tracking Prevention (ETP, Mozilla Firefox). Wel dient altijd rekening te worden gehouden met de voorkeuren van gebruikers en dient een organisatie een goede afweging te maken in hoeverre zij dit willen toepassen.

Onze service

MIST Analytics zorgt samen met jou voor een complete implementatie van server-side Google Tag Manager. Eerst maken we samen een plan waarin we je doelen opnemen en kijken wij goed naar de huidige metingen. Op basis daarvan gaan wij aan de slag met de migratie naar een server-side opzet. Uiteraard helpen wij je bij het vertrouwd raken met de nieuwe configuratie en datastromen. Benieuwd hoe server-side Google Tag Management jouw marketingactiviteiten kan verbeteren? Neem gerust contact met ons op, we vertellen het je graag!

Meer weten? 

Neem contact op